Mød zimbabwiske Tabeth Chingwaru og den danske menstruationsaktivist Kathrine Graa, der begge sætter blod på dagsordenen.

Mød zimbabwiske Tabeth Chingwaru og den danske menstruationsaktivist Kathrine Graa, der begge sætter blod på dagsordenen.

Kroppen

Dæmonmyter om menstruation bremser Tabeths skolegang

Menstruationblod er et tabu i Zimbabwe. Ud af tavsheden vokser myter, som ødelægger piger som Tabeth Chingwarus skolegang.

I mange lande er menstruationsblod og -smerter et tabu.

Det kan føre til diskrimination af menstruerende personer som 21-årige Tabeth Chingwaru, der går på universitet i Zimbabwes hovedstad Harare.

"Piger bliver isoleret fra alle andre under deres menstruation, fordi nogle tror, at man er besat af dæmoner," fortæller hun.

Tabeth oplevede selv, at en kvinde ringede og foreslog, at en lokal profet bedte for hende, fordi hun kæmpede med voldsomme smerter. De var og er så slemme, at hun nogle gange mister appetitten, ikke kan gå og kaster meget op.

Drenge og mænd bør deltage i menstruationsdebatten, så piger og unge kvinder ikke skammer sig over deres menstruation.
- Tabeth Chingwaru

Tabu ødelægger skolegang

En mere udbredt grund til, at piger bliver forhindret i at komme i skole, er, at menstruation anses som urent i Zimbabwe. Derfor må nogle menstruerende piger ikke lave mad, gå i kirke eller bade i floder, viser en undersøgelse fra Unicef.

Løsningen er vidensdeling, skriver Unicef, hvilket Tabeth Chingwaru er enig i:

"Drenge og mænd bør deltage i menstruationsdebatten, så piger og unge kvinder ikke skammer sig over deres menstruation."

Tabeth Chingwaru kæmper med voldsomme smerter under sin menstruation, hvilket også får hende til at blive væk fra skole.

Stop menstruationsfattigdom

Menstruation stigmatiserer ikke kun piger i Zimbabwe og andre udviklingslande. Den månedlige blødning er skamfuld og begrænser også kvinders muligheder for at bevæge sig rundt, når de ikke har adgang til bind, tamponer, menstruationskopper eller smertestillende medicin.

Men når manden i familien sidder på pengepungen - og pengene er små - bliver menstruationsprodukter ikke altid prioriteret.

Period poverty eller menstruationsfattigdom er et stort problem, siger Tabeth Chingwaru, men hun har et foreslag:

"Jeg foreslår, at regeringen giver et statsligt tilskud til bind og uddeler dem på skoler og offentlige toiletter."

Ifølge Verdensbanken mangler mindst 500 millioner kvinder og piger faciliteter til at håndtere deres menstruationshygiejne.

Publiceret:
4/8/2022
Amalie Klitgaard
VJ-redaktør
amalie@tingenesverden.dk