Supermarkedskæden Lidl sælger kæledyrsfoder, som er produceret på brasilianske landområder, hvorfra et oprindeligt folk er blevet fordrevet.

Supermarkedskæden Lidl sælger kæledyrsfoder, som er produceret på brasilianske landområder, hvorfra et oprindeligt folk er blevet fordrevet.

Fødevarer

Dansk kattemad trækker blodige spor til vold mod Valdelices folk

Danske katte- og hundeejere deltager uvidende i undertrykkelse af oprindelige folkeslag i Brasilien.

Danske supermarkeder sælger foder, der trækker blodige spor tilbage til brud på det oprindelige Guarani Kaiowá-folks rettigheder. Det viser en undersøgelse fra miljø-ngo’en Earthsight. Et af supermarkederne er Lidl, hvor du kan købe Coshida kattemad og Orlando hundefoder.

Foderet indeholder nemlig spor af kylling fra en stor brasiliansk virksomhed. De fodrer deres fjerkræ med soyabønner fra den kontroversielle farm Brasília do Sul. Den ligger på et stykke land, hvor det oprindelige folk Guarani Kaiowá har boet i årtusinder, til de i 1920’erne blev fordrevet med vold.

I dag er deres huse og skov væk, men alligevel kæmper det oprindelige folk for retten til deres land. Hver gang de slår lejr, bliver de jaget væk af bevæbnede mænd.

De skød, da de ankom. Brændte hytterne ned. Torturerede min far. Og så slog de ham ihjel.
– Valdelice Veron fra Guarani Kaiowá-folket.

I 2021 blev 176 personer fra et oprindeligt folk myrdet. Det er næsten en firedobling siden 2011, dokumenterer Brasiliens råd for oprindelige folk.  

”Det er ikke usædvanligt i Brasilien, at landmænd bruger vold mod oprindelige folk,” forklarer Rubens Carvalho, researchleder ved ngo’en Earthsight. Jordkonflikterne opstår, fordi den brasilianske stat og multinationale virksomheder fordriver oprindelige folk for at gøre plads til landbrug. EU arbejder på lovgivning, der skal sikre, at virksomheder ikke sælger varer, der knægter oprindelige folks rettigheder.

Men allerede nu bør virksomheder som Lidl tage ansvaret på sig, mener ngo’en Earthsight.

”Vores forbrug er medskyldig i krænkelserne. Men lige nu findes der ingen juridisk bindende regler i EU, der forbyder import af produkter forbundet med krænkelser af oprindelige folks rettigheder”, siger Ruben Carvalho.  

Lidl vil ikke stille op til interview, men afviser anklagen i en mail: ”Ifølge vores leverandør bruges der ikke sojabønner fra det berørte område i vores dyrefoder. Baseret på disse oplysninger kan vi udelukke en forbindelse til vores produkter.”

Kilder: Earthsight/De Olho nos Ruralistas, FN, CIMI, The Guardian, Brasiliens Justitsministerium, Funai, Secic, Perild, Instituto Socioambiental, Ministério Público Federal. Video: Earthsight/De Olho nos Ruralistas, Ricardo Funari/BrazilPhotos, Mat Hall, AP/Ritzau-Scanpix, Odair Leal/WWF-Brazil/Ritzau-Scanpix, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Nik Morris Musik: ”Dawn of Man” af Quincas Moreira, “Two Moons” af Bobby Richards, “Cosmic Drift” af DivKid, “Aztec Empire” af Jimena Contreras

Publiceret:
1/12/2022
Amalie Klitgaard
VJ-redaktør
amalie@tingenesverden.dk