Tyrkiske feminister protesterer mod kvindedrab.

Tyrkiske feminister protesterer mod kvindedrab.

Kroppen

Fidan vil stoppe kvindedrab

Tyrkisk organisation kæmper mod mænds drab på kvinder.


Alt for mange tyrkiske kvinder bliver hvert år dræbt af deres partner. Og myndighederne tager ikke problemet alvorligt nok, mener Fidan Ataselim, som leder organisationen Vi Stopper Kvindedrab. Her bekæmper frivillige vold mod kvinder og LGBT-personer. Blandt andet gennem en 24-timers hotline, som voldsofre kan ringe til, og ved at hjælpe pårørende med juridisk bistand. 

Samtidig forsøger organisationen at få et overblik over antallet af drab ved at følge med i tyrkiske medier. I 2022 talte de 334 kvindedrab og 245 ”mistænkelige dødsfald.” FN har indsamlet tal på en researchtur til landet, der viser, at tæt på 3500 tyrkiske kvinder blev dræbt fra 2010 til 2021. Dog er der usikkerhed omkring tallene. 

Fidan Ataselim vil have de tyrkiske myndigheder til at gøre mere for at forebygge vold mod kvinder og til at retsforfølge gerningsmændene bedre. Derfor er Vi Stopper Kvindedrab upopulær hos landets konservative magthavere, som prøver at lukke organisationen, fordi den ”underminerer” landets familiestruktur.

Det er også for at beskytte den traditionelle familie, at Tyrkiets regering i 2021 meldte landet ud af Istanbul-konventionen, som ellers skal bekæmpe vold mod kvinder. Aftalen blev underskrevet i netop Istanbul i 2011 af mange europæiske lande. Den tyrkiske stat forklarer udmeldingen med, at aktivister bruger konventionen til at ”normalisere homoseksualitet.”

Fidan Ataselim håber, at hun og andre aktivister kan presse Tyrkiet til igen at tilmelde sig konventionen og opgiver ikke sin kamp. 

 Hver gang staten prøver at kriminalisere os, opnår vi meget større opbakning fra befolkningen.
– Fidan Ataselim

Kilder: Vi Stopper Kvindedrab, Stockholm Center for Freedom, FN, Al-monitor.com og Tyrkiets Kommunikationsdirektorat. Video: Birk Kotkas og Vi Stopper Kvindedrab Foto: Adem Altan/AFP/Ritzau Scanpix, www.elsaltodiario.com/Wikimedia Commons, Murat Karabulut/Wikimedia Commons Musik: Cosmic Drift af DivKid Produceret med støtte fra Wistifonden, der ikke har haft redaktionel indflydelse.

Publiceret:
18/1/2023
Birk Kotkas