Indien har stoppet eksporten af hvede af hensyn til landets egen fødevaresikkerhed. Foto: Sajjad Hussain/AFP/Ritzau Scanpix

Indien har stoppet eksporten af hvede af hensyn til landets egen fødevaresikkerhed. Foto: Sajjad Hussain/AFP/Ritzau Scanpix

Fødevarer

Vilde hvedepriser skaber pasta af rismel og booster fødevarekrisen

Hele verden er påvirket af høje hvedepriser som følge af Ruslands invasion af Ukraine. I nogle afrikanske lande satser man på lokale alternativer, men de fattigste rammes hårdt.

Ruslands invasion af Ukraine har fået hvedepriserne til at tage et ordentligt nyk opad. Det får nu flere afrikanske lande, der er dybt afhængige af ukrainsk hvede, til at finde billigere, lokale alternativer.

I Kenya vinder den lokale rissort pishori frem. I Egypten erstatter linse-, majs- og rismel hvedemelet.

Og i det centralafrikanske land Congo støtter regeringen tiltag, der skal skifte importeret hvedemel ud med mel lavet på den lokale knoldrod kassava.

Tre alternativer til hvede, der vinder frem i Afrika. Foto: Wikipedia Commons

Alene i år er den globale pris på hvede steget 40-50 procent. De høje priser har betydet, at Indien – verdens næststørste producent af hvede – siden midten af maj også har stoppet for det meste af deres eksport.

Den indiske regerings begrundelse er, at landets 1.4 milliarder indbyggere også lider under de høje prisstigninger og derfor holder de det meste af hveden inden for landets grænser. Som resultat steg de globale hvedepriser yderligere.

Krise kommer oven på corona

Prisstigninger på hvede og andre fødevarer går særligt ud over verdens fattigste. Allerede inden Ukraine-krigen var fødevarer i lande som Yemen, Syrien og Libanon i Mellemøsten blevet meget dyrere pga. lokale konflikter og corona-krisen. Det samme er tilfældet for Egypten og Sudan i Nordafrika.

UNICEF estimerer, at omkring 14 millioner kvinder og børn i regionen [Mellemøsten og Nordafrika, red.] kan have brug for ernæringshjælp på grund af krisen
- Juliette Touma, regional kommunikationschef i UNICEF

På verdensplan estimerer FN, at 276 millioner mennesker i dag er fanget i en alvorlig fødevarekrise. Tallet er en fordobling fra før corona-pandemiens indtog.  

Russerne blokerer for 25 tons hvede

Årsagen til den globale mangel på hvede skyldes bl.a., at Ukraine – også kaldet ’Europas kornkammer’ – har vanskeligheder ved at få 25 millioner tons hvede ud af landet. Russerne har nemlig etableret en blokade i Sortehavet, der forhindrer de ukrainskefragtskibe i at forlade havnebyerne. Ukraine forsøger i øjeblikket at finde alternativer måder at få hveden ud af landet.

Publiceret:
3/6/2022
Sune Gudmundsson
Ansv. chefredaktør
sune@tingenesverden.dk