Iran er ramt af massive protester mod regimet, efter at en ung kvinde døde i myndighedernes varetægt.

Iran er ramt af massive protester mod regimet, efter at en ung kvinde døde i myndighedernes varetægt.

Aktuelt

Iranske musikere arresteres på stribe

Mens iranerne protesterer mod præstestyret, bliver regimekritiske musikere fænglet.

Senest er den 32-årige rapper Toomaj Salehi blevet anholdt for med bandeord at disse det islamiske regime. Salehi støtter oprøret i Iran, som startede med 22-årige Mahsa Aminis død i politiets varetægt. Gennem de seneste måneder er ikke kun musikere - men også studerende, journalister og advokater - blevet fængslet. Dertil kommer, at mange iranere er blevet dræbt og såret, når politiet har opløst demonstrationerne.

I Iran er musik underlagt hårde regler, hvor man skal have tilladelse fra det islamiske styre for at udgive plader eller spille koncerter. Især rock og rap er ramt, mens kvinder ikke må optræde overhovedet. Men kunstnere som Toomaj Salehi har fundet en vej udenom censuren: Sociale medier.

“Det fungerer som en parallel slagmark i det iranske oprør lige nu. Både med sangene og billeder, som de deler,” siger den dansk-iranske rapper og forfatter, Shahin Aakjær. Det iranske styre har flere gange forsøgt at slukke for internettet for at køle protesterne ned. Trods musikere ved, at det er risikabelt at publicere sange, gør de det alligevel.

Det er en måde at få apatien, hadet og vreden ud på. Og netop de hårde regler gør, at der er en helt anden lovløshed blandt musikere på sociale medier.
– Shahin Aakjær, rapper og forfatter.

Modige iranske rappere er ikke et nyt fænomen. For eksempel blev den iranske rapper Shahin Najafi dømt til døden i 2013 for sin musik.Nu er han i eksil, hvilket gælder meget af det persisksprogede rapmiljø, forklarer Shahin Aakjær:“Der bobler hele tiden nye navn op, som Toomaj Salehi. Det er stærke, vrede tekster - og bare god rap.”

En video fra iranske statsmedier viser Toomaj Salehi, der indrømmer at have begået fejl. Familiemedlemmer siger, at han er blevet tortureret, men det er ikke bekræftet. Mens styret kvæster og fængsler musikere og demonstranter, fortsætter protesterne.

Musik: “فال” af Toomaj Salehi, ”Baraye” af Shervin Hajipour, ”Voices” af Patrick PatrikiosKilder: BBC, Gaffa, Foreign Policy, ABC National, Iran International, Times of IsraelVideo og foto: AP/Ritzau-Scanpix, IRNA, Toomaj Salehi, Shervin Hajipour, Pouira Zeraati, Els Kalisto

Publiceret:
4/11/2022
Amalie Klitgaard
VJ-redaktør
amalie@tingenesverden.dk