Juliet frygter både den farlige sygdom Ebola, men også hvad der sker, hvis hendes samfund går i lock down. Foto: Privat

Juliet frygter både den farlige sygdom Ebola, men også hvad der sker, hvis hendes samfund går i lock down. Foto: Privat

Kroppen

Juliet frygter ebola

Den dødsensfarlige sygdom ebola har lagt en mørk skygge over det østafrikanske land Uganda.

Truslen om at blive smittet er blevet en del af manges hverdag – også Juliet Walusansas.

”Jeg er mest nervøs over, at min datter og jeg konstant er i smitterisiko,” fortæller hun. 23-årige Juliet er mobiljournalist og bor i Kampala, der er hovedstaden i Uganda. ”Jeg bor i et slumkvarter, hvor folk bor meget tæt sammen,” siger hun.

Uganda blev ramt af et ebolaudbrud tilbage i september. Nu er 55 mennesker døde af sygdommen. 141 er smittede, og 79 er blevet raske igen, oplyser de lokale myndighederne.

For at minimere risikoen for at blive smittet, holder Juliet sig fra at se for mange mennesker. Men hun kan ikke komme uden om dagligt at være i tæt kontakt med mange andre. Hun bor på et værelse sammen med sin datter, bror og tre søstre. Her foregår alle aktiviteter i hjemmet. De sover, spiser og læser lektier i det ene rum.

Når familien skal på toilettet, kan de også blive smittede. De har ikke eget toilet og bliver nødt til at bruge et offentligt toilet sammen med næsten 500 andre.

Den type ebola, som nu er brudt ud i Uganda, ligner meget en anden variant af sygdommen, der slog over 11.000 mennesker ihjel i Vestafrika fra slutningen af 2013 til 2016. Derfor bekymrer Juliet og mange andre ugandere sig – men ikke kun for selve sygdommen. De frygter også en nedlukning af samfundet.

Jeg tror ikke, jeg kan overleve en nedlukning, hvor jeg ikke kan tjene penge. Min opsparing ville forsvinde på to uger.
- Juliet Walusansa, ugander.

Kilder: USA’s center for infektionsforebyggelse og folkesundhed, Ugandas sundhedsministerium, Statens Serum Institut, EU’s center for sygdomsforebyggelse og kontrol og AllAfrica. Video: Juliet Walusansa, MSgt Chad Usher/USA’s forsvarsministerium, AP/Ritzau Scanpix, SharonDawn/Wikimedia Commons.Musik: Big Bird’s Disease af Twin Musicom.

Publiceret:
1/12/2022
Mathilde Utzon
Journalist
mathilde@tingenesverden.dk