Salima Mukansanga fra Rwanda er en af de seks kvindelige dommere ved årets VM i herrefodbold. Foto: Hannah Mckay/ Ritzau Scanpix.

Salima Mukansanga fra Rwanda er en af de seks kvindelige dommere ved årets VM i herrefodbold. Foto: Hannah Mckay/ Ritzau Scanpix.

Karriere

Salima smadrer dommerglasloft til VM i Qatar

For første gang til et VM i herrefodbold, er der kvindelige dommere på banen.

Fodbold-VM i Qatar rejser løbende debat om korruption og landets undertrykkelse af migrantarbejdere, seksuelle minoriteter og kvinder. Men på et enkelt punkt rummer årets VM et fremskridt for ligestillingen. For første gang nogensinde til et VM i herrefodbold er der kvindelige dommere på banen.

En af dem er Salima Mukansanga fra Rwanda, der til BBC News Africa siger:

Du bærer en masse ting på dine skuldre og åbner en dør for andre kvinder – især i Afrika.
– Salima Mukansanga

På papiret har døren til at blive dommer til herre-VM egentlig været åben et stykke tid; så længe du består en hård konditionstest. Dommerne skal nemlig kunne holde trit med de lynhurtige topatleter og samtidig håndhæve spillets regler. Alligevel er det først i år i Qatar, at kvinder får lov at dømme.

Vi er ikke nået meget længere i Danmark, hvor kun 50 ud af 3300 fodbolddommere ifølge DBU er kvinder. Det svarer til cirka 2 procent. Det tal har ikke rykket sig siden 2019, hvor Danmark placerede sig i den globale bund med lande som Spanien, Egypten og Qatar.

Både den hårde tone på fodboldbanen, sexistiske tilråb og negative kønsstereotyper holder kvinderne væk. Og uden kvindelige forbilleder bliver det svært at tiltrække unge talenter – hvilket så betyder færre kvinder i dommerrollen. Men med seks topprofessionelle kvinder i front på herrernes fodboldbane i Qatar, er cirklen måske brudt.

”Hvis du har flere dommere på tv, kan det måske gøre det lettere for kvinder at sige: Okay, det er muligt,” siger den franske VM-dommer Stephanie Frappart til CNN.  Vejen til tops er dog ikke uden bump. Der bliver stadig stillet spørgsmål til kvindelige dommeres indtog på den fodboldbane, der historisk har været styret af mænd.

”Jeg fik mange spørgsmål: Er hun der, fordi hun er kvinde? Måske vil hun ikke kunne følge spillet? Alt muligt,” fortæller Stephanie Frappart om sin debut i den franske Liga 1. Men efterhånden som hun beviste sit værd, ebbede kommentarene om hendes køn ud. Nu skriver hun sammen med Salima Mukansanga og de andre kvindelige dommere historie.

Kilder: DBU, BBC, FIFA, Danmarks Radio, Washington Post, The Guardian, The Daily Mail, CNN Sports, “Women can’t referee: Exploring the experiences of female football officials within UK football culture” af Forbes, A.; Edwards, L.; Fleming, S.Video/foto: AFPTV, NOS Voetbal, Ben Sutherland/Flickr, Peter Thorell/Flickr og fra Ritzau-Scanpix: Mads Claus Rasmussen, Molly Darlington/Reuters, John Sibley/Reuters, Dylan Martinez/Reuters, Hannah Mckay/Reuters, Anne-Christine Poujoulat/AFP, Damien Meyer/AFP, Kenzo Tribouillard/AFP, Chine Nouvelle/SIPAMusik: “Into It” af Kwon, “Meet & Fun!” af DivKid

Publiceret:
10/12/2022
Amalie Klitgaard
VJ-redaktør
amalie@tingenesverden.dk