Colombianske Mateo Sánchez på 20 år. Han kører professionelt for det nationale hold Orgulle Paisa.

Colombianske Mateo Sánchez på 20 år. Han kører professionelt for det nationale hold Orgulle Paisa.

Karriere

Fra Escobars mørke klatrer cykelstjerner sig til tops

Colombia er det udviklingsland, flest internationale cykelstjerner kommer fra.

Det sydamerikanske land skiller sig ud på den globale cykelscene på grund af sine høje bjerge, udholdenhedskultur, kærlighed til cykling og støttende lokalsamfund. Og det er på trods af en mørk fortid præget af narkobaronen Pablo Escobar i 1980'erne.
 
”Det er det eneste udviklingsland, der regelmæssigt sender ryttere til Tour de France,” siger Matt Rendell, forfatter og ekspert i colombiansk cykling.
 
I 2019 vandt colombianeren Egan Bernal Tour de France. Hans landsmand Nairo Quintana kørte med i årets Tour de France og har vundet både Giro d'Italia og Vuelta a España.

Ungdommen vil nå stjernerne

Mange unge colombianske ryttere håber på at blive de næste professionelle ryttere, der står øverst på podierne i Europa. En af dem er 20-årige Mateo Sánchez fra byen Caldas; ikke langt fra Colombias hovedstad Medellín.

Min drøm som cykelrytter er at komme til Europa.
- Mateo Sánchez, cykelrytter
 

Han begyndte at cykle som 11-årig, da han fik sin første cykel af sin far. Da han satte sig op på cyklen, vidste han, at det var livet som professionel rytter, han gik efter.

Cykling er ikke en guldgrube

Som 15-årige vandt Sánchez løbet Tour of America’s Dairylands juniorløb i Wisconsin.
 
”Det var meget specielt at vinde i et terræn, jeg ikke kender,” siger han.

Cykling i Colombia er præget af en slags kulturel modstandsdygtighed, der kommer fra landbrugssamfundet, forklarer Rendell.

”Landskabet giver mulighed for lange stejle bjergbestigninger i tynd luft. Dét stiller store krav til rytterne og er med til at forme stjernerne,” siger cykeleksperten.

Sánchez har kørt professionelt det sidste år for det nationale hold Orgulle Paisa i Colombias bjergede landskaber.

Alligevel er han nødt til at arbejde to jobs, for at de økonomiske hjul drejer rundt. Ved siden af at køre for sit hold, laver han træningsplaner til amatør- og professionelle ryttere.

Escobars investeringer

Historien om colombiansk landevejscykling har også en mørk side. Narkobaronen Pablo Escobar sprøjtede penge ind i cykelindustrien i 1980’erne og finansierede sin brors hold med navnet Ositto Bicycles. Flere ryttere blev anholdt for at smugle stoffer.

I dag lægger colombianske cykelryttere afstand til den blodige narkokrig. Og cykling hjælper unge ud af problemer.

Publiceret:
1/8/2022
Mathilde Utzon
Journalist
mathilde@tingenesverden.dk